Funderar du på hund?

Att skaffa sig en hund är ett stort beslut som kommer att påverka dig under lång tid framöver. Att vara en bra hundägare tar tid och kostar pengar, men du får så otroligt mycket tillbaka!

För att ditt nya liv som hundägare ska bli så positivt som möjligt har vi här på Köpahund ställt samman information som du har nytta av både inför ditt  hundköp och när du fått hem din nya familjemedlem. 

Är du en lämplig hundägare?

Den första frågan du ska ställa dig är om du är en lämplig hundägare. Det beror inte på din personlighet utan hur ditt liv ser idag, hur det kan komma att se ut i framtiden och om en hund kommer att få den plats den förtjänar. En hund är en levande varelse med utvecklad intelligens som förtjänar ett gott liv med bra mat, fysisk aktivitet och mental stimulans.

Om du inte har möjlighet att ge hunden det är det bättre att du väntar med ditt hundköp.

En hund tar tid

Den kanske viktigaste förutsättningen för att ha hund är att du har tid för hunden. Valpar behöver massor med uppmärksamhet första tiden, dygnet runt faktiskt. Hundar är flockdjur och bör inte lämnas ensamma mer än 4-5 timmar per dag. Hundar ska inte vara ensamma alls förrän de är trygga i sitt nya hem. Den tid du lägger på uppfostran, relation och trygghetsskapande, är det som avgör hur hundägandet blir i framtiden.

Välj rätt hundras

När du har kommit fram till att en hund passar bra in i ditt liv kommer den svåra frågan om att välja ras. Oavsett om du tror dig veta vilken hundras du vill ha eller om du känner dig villrådig inför alla raser gör du klokt i att läsa den rasinformation som finns här på Köpahund under varje hundras. Informationen är sammanställd tillsammans med rasklubbarna och kan ge dig ytterligare information om rasen.

Att välja hund och uppfödare

När du bestämt dig för hundras kommer nästa svåra beslut; att välja uppfödare och hund. Vilken uppfödare du väljer beror förmodligen på var du bor samt det intryck du får när du besöker uppfödaren. Att personkemin stämmer mellan hundköpare och uppfödare är viktigt eftersom du kan få många goda råd och hjälp från din uppfödare.

Få mer tips här:

Att äga hund - Svenska Kennelklubbens webbplats