Hitta rätt bland 100-tals hundraser

För att ditt nya liv som hundägare ska bli sådär härligt som du drömmer om är det viktigt att du väljer hundras med omsorg! Det är roligt men också svårt att bestämma sig för vilken ras man ska välja. Här får du tips!

Valet av hundras är viktigt, och något högst personligt. Fråga dig själv varför du vill ha hund. Är det för sällskap? Ska den vara med ut på jakt? Är du intresserad av att tävla i lydnad? Ta reda på så mycket som möjligt och tänk bara på att rasernas egenskaper varierar stort och ska styra ditt beslut mer än utseendet.

Ta hjälp av vårt filter för hundraser

Under hundraser kan du som söker efter en passande familjemedlem, filtrera fram de som passar bäst. 

Filer för hundraser

Olika hundraser har olika behov

Olika hundraser skiljer sig kraftigt åt vad gäller mentala egenskaper beroende på vilket användningsområde rasen ursprungligen haft. Många raser kräver mycket motion för att må bra. Andra behöver arbeta med nosen och huvudet. Vissa behöver både och. Det är viktigt att du är ärlig mot dig själv och tänker igenom hur ditt liv ser ut för att kunna hitta en ras som passar dig och din livssituation.

Välj vilken aktivitetsnivå du söker via vårt filter.

Stor eller liten hund

Storleksmässigt har hunden den största variationen av alla husdjur, från chihuahuan som kan väga så lite som ett halvkilo som fullvuxen till grand danois med en mankhöjd på 80 cm. En liten hund äter förstås mindre än en stor hund. En stor hund kräver mycket utrymme, såväl hemma som i bilen. Större hundar innebär mer fysisk styrka och det är viktigt att du orkar med en stor och stark hund.

Vårt filter för storlek hjälper dig att hitta hundrasen du söker.

Korthårig, långhårig eller strävhårig hund

Ett annat viktigt val är pälsens längd och struktur. Generellt innebär en långhårig päls mer arbete i form av borstning och bad. En strävhårig päls måste i regel trimmas, något som man som nybörjare behöver hjälp med. En korthårig päls är betydligt enklare att hålla ren och innebär att mindre smuts kommer in i hemmet, men den korthåriga pälsen står inte emot kyla som andra pälstyper.

Hur mycket tid du vill lägga på pälsvård, väljer du i vårt filter. 

Svenska hundraser

Ja, det finns hundraser med ursprung från Sverige, faktiskt har vi tolvs stycken! De 12 svenska hundraserna är ett kulturarv som är viktigt att bevara för framtida generationer. Flera av våra svenska hundraser minskar i antal och för att fler ska få information om de svenska raserna vill vi här lyfta fram dem. Det är värt att ta en närmare titt!

Läs mer om och se bilder på våra svenska hundraser.

Läs mer

Under fliken Hundraser hittar du mer detaljerad information om olika hundraser. Där finns även länkar till de olika rasklubbarna, som har mer information om den hundras du är intresserad av.