Skötsel av din hund

Att bli väl omhändertagen är viktigt för alla hundar. Här ger vi några enkla tips på hur du sköter om din hund i vardagen på bästa sätt.

Den bästa friskvården är att ha som rutin att dagligen känna igenom hundens kropp. Det tar inte alls lång tid och ger som extra plus goda förutsättningar för att ytterligare stärka er relation. Är din hund av en småväxt ras kan du ställa den på ett bord, är den för stor för att lyfta upp så låter du den vara på golvet.

Nosen och ögonen

Börja kontrollen framifrån och titta hunden i ansiktet. Hur ser nosen ut? Den ska vara lite fuktig och inget ska rinna ur näsborrarna. Hur ser ögonen ut? De ska vara klara och öppna med vita ögonvitor. Ögonen ska inte rinna eller vara kladdiga. Om det finns en liten klump i ögonvrån så tar du bort den med en mjuk handuk doppad i ljummet vatten.

Mun och tänder

Lyft på läpparna och kontrollera munhålan. Valpar börjar ömsa tänder ungefär vid fyra månaders ålder, och då byts de sylvassa mjölktänderna ut mot kraftigare permanenta tänder. Under den tiden svullnar tandköttet och det kan blöda lite precis efter att en tand lossnat. Vanligtvis händer det när valpen äter eller tuggar på någonting. 

Att ta hand om den unga och vuxna hundens tänder är lika viktigt som att sköta sina egna. Trots det är det många hundägare som struntar i att borsta sin hunds tänder regelbundet. Köp en mjuk tandborste och en tandkräm för hundar i djuraffären (det finns med exempelvis leversmak) och ge din hunds tänder ett par minuter varje dag, en hund som är sund i mun mår bättre!

Öronen

Nu är det öronens tur. Lukta i dem så lär du dig hur det ska lukta när de är friska. Det är väldigt praktiskt med en hund som inte blir orolig och börjar kämpa emot när en veterinär eller någon annan måste ta en titt i hundens öron. 

För att vänja hunden vid hanteringen kan du vid några tillfällen ta en torr bomullstuss eller en mjuk duk och torka ytterörat, alltså bara den ytliga öronlappen. Undvik att peta i öronen. Raser med hängande öron har lättare än de med upprättstående att behålla fukt i örat, så var observant på om hunden ibland skakar på huvudet eller om det kommer en brun ”smet” när du torkar öronlappen. Det är tecken på att något irriterar nere i örat och då bör du kontakta en veterinär.

Kroppen

Känn igenom resten av kroppen. Stryk med handen efter hundens rygg och sidor, känn runt halsen, på bringan, i armhålorna, utefter buken och insidan av låren. På så sätt kan du i tid upptäcka till exempel fästingar eller små sår. Fästingar sätter sig gärna bakom öronen, i armhålorna eller på bringan men kan hittas på alla andra ställen också. De ska tas bort så snabbt som möjligt och det finns bra och enkla hjälpmedel för att få loss dessa små djur.

Om din hund har mjuk och lång päls kan det bildas tovor framför allt i armhålor och ljumskar där hårstråna ofta är av finare kvalité och lätt tovar ihop sig. Kamma eller borsta ur pälsen varje dag och följ i övrigt uppfödarens råd om klippning och trimning.

Passa också på att känna efter om hunden är för tjock. Att din hund har rätt hull är viktigt för att den ska må bra och få ett friskt liv. Här ger vi tips och du kan se hur du ska göra: hundens vikt och hull.

Benen

Om din hund rör sig obehindrat behöver du inte kolla benen särskilt, men det är bra om du då och då känner uppifrån och ner på båda fram- respektive bakbenen samtidigt med vardera handen. Då märker du om det har blivit en förändring i till exempel en led eller i en muskel.

Lekfulla och ystra valpar och unghundar visar inte alltid hälta när de är aktiva, men efter att de fått vila kan man vid beröring upptäcka att det ömmar på något ställe. En skadad led brukar kännas varm.

Tassarna

Tassarna är viktiga att hålla i topptrim. Inte bara genom kloklippning, utan genom att kontrollera trampdynorna och huden mellan dem och tårna. De flesta hundar får sällan så torra trampdynor att de behöver smörjas, men det finns alltid undantag. Känn efter att trampdynorna är mjuka och spänstiga.

Om du bor så att hunden vintertid går i sand och vägsalt kan det vara bra att skölja tassarna i ljummet vatten efter promenaden. Torka dem noga torra efteråt, även mellan tårna eftersom fukt kan bli en grogrund för svamp eller eksem.

Att bada hunden

Hundarnas päls och hud har ett naturligt fettlager för att hindra smuts att tränga in och dessutom isolerar det för både kyla och värme. Därför ska en hund inte badas av renlighetsskäl mer än några gånger per år. Använd ett milt hundschampo och följ anvisningarna på flaskan.

Om din hund råkat få ohyra i pälsen så finns det speciella schampon med bekämpningsmedel. Hundraser med särskild pälskvalité kan behöva badas varje vecka, och uppfödare av dessa raser brukar noga ge sina valpköpare rätt råd.

För fler tips

Läs våra råd Att äga hund