Köpguide - tips vid hundköp!

Här har vi samlat några praktiska tips och råd för dig som funderar på ditt livs bästa beslut - att skaffa en hund! Läs också om vad du ska tänka på när du väljer hundras, vad du ska få med dig när du hämtar din hund och andra värdefulla tips vid hundköp.

Att välja hundras

Alla hundraser har sina typiska drag, styrkor och svagheter. När du köper en rashund har du möjlighet att välja en hundras som passar just dig och ditt liv, oavsett om du vill tävla i agility, jaga eller bara ta härliga promenader. Ju mer kunskap du har om hundrasen du väljer desto större är sannolikheten att du och din hund kommer att trivas ihop – du har över 300 hundraser att välja bland!

Läs mer om hundraser

Hitta uppfödare

Att välja rätt uppfödare är nästan lika viktigt som att välja rätt hundras. En god relation till din uppfödare kan vara guld värd då uppfödaren ofta har stor erfarenhet av hundar i allmänhet och rasen i synnerhet. 

Alla uppfödare och valpar här på Köpahund uppfyller Svenska Kennelklubbens, SKK, krav men det kan ändå finnas skäl att välja sin uppfödare med omsorg. Om du och din uppfödare har en bra relation kan uppfödaren vara ett stort stöd för dig under den första tiden.

När du har frågor kring utfodring, utrustning eller hundens beteende är det naturligt att ringa uppfödaren som vet vad just din hundras behöver. Många uppfödare arrangerar också valp- eller kennelträffar som är ett gyllene tillfälle för dig att träffa andra hundägare med samma hundras som du.

Hitta uppfödare och planerade kullar

Tips vid köpet

När du hämtar din hund hos uppfödaren finns det några saker som du ska tänka på. 

Du ska få med dig:

  1. Ett registreringsbevis från Svenska Kennelklubben
  2. Ett köpeavtal från Svenska Kennelklubben
  3. Ett veterinärbesiktningsintyg som inte får vara äldre än en vecka
  4. Hunden ska vara id-märkt med chip eller tatuering
  5. Om hunden är vaccinerad ska du få ett vaccinationsintyg och säljaren bör också kunna ge dig ett schema för vaccinationer och avmaskning.
  6. Och till sist: köper du en valp måste den vara minst 8 veckor då du hämtar er nya familjemedlem.

Försäkra innan - om det värsta händer!

Innan din fina och goa familjemedlem hämtas, bör du skaffa en försäkring. Någon gång kommer din nya vän att bli dålig och eventuellt behöva veterinärvård. Därför är det viktigt med en bra försäkring. 

Agria erbjuder försäkringar med bra rabatter för dig som är, eller blir, medlem i SKK länsklubb eller vissa rasklubbar anslutna till SKK. Veterinärvård är ofta kostsamt och många gånger kanske man inte ens behöver besöka en klinik, men hur ska man veta det? Utöver en riktigt bra försäkring så erbjuder Agria även rådgivning dygnet runt. En legitimerad djursjukskötare gör en första bedömning och ger råd för hur du bör gå vidare. Vid behov får du träffa en veterinär digitalt eller hjälp att boka tid hos en fysisk veterinär på en av Agrias kvalitetssäkrade partnerkliniker. På så sätt får din hund rätt vård, i rätt tid, på rätt nivå. 

Här hittar du svar på flera frågor:

SKKs frågeforum

Lycka till med din nya familjemedlem och välkommen in i vår gemenskap!

Här finns massa fler tips:

Äga hund - här har vi samlat massa olika tips vid hundköp (Svenska Kennelklubbens sajt). 

Medlem i SKK - läs mer om alla våra medlemsförmåner, med bland annat rabatt på en riktigt bra hundförsäkring.