Vad ska hunden äta?

Det finns många åsikter om vad man bör ge sin hund att äta. Är en påse hundmat köpt i närbutiken tillräcklig eller behöver du laga mat till hunden efter särskilda recept? Här får du lite tips om vad du bör tänka på vid valet av hundmat.

Det är stora skillnader mellan olika rasers behov av mat beroende på ras och hur hunden används. Det är inte bara mängden mat som skiljer sig utan också sammansättningen. Hunden har också olika behov under olika delar av sitt liv.

Lyssna på uppfödaren

Uppfödaren har mycket erfarenhet av den egna rasen och kan därför ge dig råd som passar just den ras som du har valt. När du får mer erfarenhet kan du själv avgöra vilket foder som passar bäst, men tänk på att inte experimenetera för mycket och att göra försiktiga övergångar när du byter foder.

Många sorters hundmat att välja på

På marknaden finns det en uppsjö av olika torrfoder och färskfoder för hund. Många fodertillverkare gör dessutom foder anpassade till hundens ålder och storlek, och det finns också foder för särskilda ändamål och speciella dieter. Köper du en säck hundmat i affären är det oftast ett så kallat helfoder. Det betyder att maten innehåller allt din hund behöver. De flesta helfoder som finns på marknaden i dag är utmärkta. Ett kvalitetsfoder innehåller alla de näringsämnen valpen behöver för sin uppväxt.

Hemlagat

Om du själv vill laga maten till din hund är det mycket viktigt att du tar reda på hundens näringsbehov och blandar ihop råvarorna i rätt proportioner. Tänk också på att det är skillnad på en liten valp, en unghund och en vuxen hund. För mycket eller för lite av vissa näringsämnen, som till exempel vitaminer och mineraler, kan få allvarliga konsekvenser för valpens utveckling.

Ger jag min hund rätt mat?

Titta på din hund – är den frisk och pigg? Är pälsen i god kondition och verkar hunden må bra? Kan du svara ja på de frågorna är det sannolikt så att det foder du ger din hund fungerar bra. Är du trots allt fortfarande osäker, diskutera saken med din uppfödare.

Vill du veta mer av någon som kan?

Läs mer om foder hos vår samarbetspartner: Royal Canin