Rottweiler

Pampig, alert och mångsidig brukshund

Idag är rottweiler en uppskattad sällskaps-, tjänste- och brukshund som passar för ett aktivt liv med sin familj. Det är arbetsvilliga, modiga och nervfasta hundar som reagerar balanserat på sin omgivning. Spår och lydnad är omtyckta aktiviteter för de flesta rottweiler, och många är uppskattade patrullhundar inom hemvärnet. Även friluftsliv så som vandring, drag, skidor och cykling passar väl för en rottweiler.

Rottweiler är en medelstor till stor hund med en kraftig och kompakt kropp som ska ge intryck av styrka, rörlighet och uthållighet. Hanhundar har en mankhöjd på mellan 61–68 cm och tikar 56–63 cm, vikten varierar beroende på höjden. Pälsen består av täckhår och underull. Täckhåret skall vara medellångt, grovt, tätt och tätt åtliggande. Färgen är svart med rödbruna, klart avgränsade tecken.

Rottweiler är till sin grundläggande natur vänlig och godmodig. De är arbetsvilliga, modiga och nervfasta hundar. De ska vara nyfikna och målinriktade men samtidigt eftertänksamma och inte kasta sig in i olika situationer. Rädslor och otillgänglighet är inte önskvärt. Det är en kraftfull hund som har en hel del kamplust, jaktlust, integritet och viss dominans. Det är egenskaper som lämpar sig väl för en arbetande hund, men kan innebära stora utmaningar för hundägaren om man inte redan från tidig ålder aktiverar och sätter tydliga gränser för sin hund.

Pälsen är lättskött och kräver ingen särskild omsorg. Bad och borstning efter behov / i samband med att hunden fäller.

Rottweiler kan drabbas av flera vanliga sjukdomar och det är viktigt att man noga undersöker hälsostatusen hos föräldrarna till den valp man är intresserad av. Rottweiler har idag officella hälsoprogram för höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED) och den neurologiska sjukdomen JLPP. Resultat från dessa hälsotester är officiella och ska finnas registrerade hos SKK innan parning. Kontakta gärna Svenska Rottweilerklubben för att få mer information om vilka hälsoundersökningar som rekommenderas och vilka sjukdomar som är vanligt förekommande inom rasen.

Rottweiler, vars hemland är Tyskland, räknas till en av de äldsta hundraserna och ursprunget går tillbaka till romartiden. Rasen fick sitt namn Rottweiler Metzgerhund efter staden Rottweil och Metzger (= slaktare). Slaktarna födde upp rasen enbart utifrån dess bruksegenskaper och ändamålsenlighet. Med tiden utvecklades rottweilern till en utmärkt vakt- och boskapshund som också kunde användas som draghund. När man i början av 1900-talet sökte lämpliga polishundar prövades också rottweilern och rasen blev godkänd som polishund.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: