Australian cattledog

Lättlärd, alert och arbetsvillig brukshund

Australian cattledog är en arbetande ras, framtagen för vallning och vakt. Förutom vallningen så har rasen visat sig ha bredd och möjlighet att användas inom de flesta kategorier av aktiviteter, såsom bruks, tjänstehund, lydnad, agility, viltspår och freestyle.

Mankhöjd för hanar är 46–51 cm och tikar 43–48 cm. Den är medelstor, kraftig, kompakt, robust och smidig med kraftfullt huvud. Pälsen är dubbel med stickelhår, rikligt med underull och rejäl borst på svansen. Färgen är blå eller röd.

Australian cattledog är intelligent, lättlärd, har extremt snabb uppfattningsförmåga och vaktinstinkt. Den kan vara något reserverad. Den lämpar sig bäst en aktiv familj.

Pälsen är mycket lättskött och kräver ingen överdriven vård utöver borstning och rengöring vid behov. Den fäller cirka 2 gånger per år.

Rasen är sund med mycket liten sjukdomsproblematik. Medelåldern i vårt land är 10–13 år. Rasen innehar åldersrekord (29 år) i Guinness Rekordbok. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Rasen tillkom omkring 1840 i Australien genom korsning av skotska släthåriga highland collies och den inhemska vildhunden dingo. Boskapsskötarna behövde hundar som kunde hantera de vilda eller halvvilda boskapshjordarna. Man fick fram hårdföra hundar som tålde ansträngning och hetta och som hade dingons sätt att arbeta tyst. De var så kallade heelers, som vallade genom att bita boskapen i bakbenen. De små dingoliknande, blå hundarna fick rykte om sig att vara oöverträffade som vakt- och vallhundar. Första rasstandarden godkändes 1903.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: