Australisk terrier

Energisk, tillgiven och gillar motion

Den australiska terriern är en tuff liten terrier, en stor hund i litet format. Den klarar det mesta som en stor hund kan. Dagens australiska terrier är ett lättskött sällskap för både ung och gammal. Även om den är liten är den sportigare och tåligare än man tror. Rasen är känd för sin vaksamhet och sin vighet, egenskaper som gör den till en lämplig hund på skogspromenader, lydnadsplanen och agilitybanan.

Mankhöjd för hanar är ca 25 cm och vikten är ca 6,5 kg. Tikar är något mindre och lättare. Rasen är en strävhårig hund som gör intryck av spänst och styrka. Den finns i två olika färgkombinationer; stål- till gråblå eller enfärgad rödgul. Karaktäristiskt för rasen är att håret på hjässan bildar en tofs och att den har en rejäl halskrage.

Rasen är pigg, glad, barnkär, uthållig och modig. Den är inte skällig men dess skall är kraftigt i förhållande till storleken, både då den vaktar eller skäller av glädje då någon bekant kommer. Australisk terrier är full av energi utomhus men stillsam inomhus.

Den ska trimmas 2–3 gånger per år. Genomkamning ett par gånger i veckan med en stålkam håller hemmet så gott som hårfritt. Utställningshundarna kräver att man trimmar pälsarna kontinuerligt.

Australisk terrier är en robust, frisk och lättskött hund. Livslängden är cirka 10–16 år

Rasen har sitt ursprung i Australien. Dess uppgift var, förutom sällskap, att vara en allt-i-allo på gårdar och i gruvor. Den skulle klara allt från att vakta gården till att bekämpa skadedjur, såsom ormar och råttor. Den användes också i viss utsträckning som vallhund. Hundar av den här typen visades på Mellbourne-utställningen redan år 1872 och 1887 skrevs den första rasstandarden.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: