Basset bleu de gascogne

Drivande jakthund med grymt luktsinne

Rasen är en utpräglad jakthund som driver långsamt med ett välklingande skall som hörs på långt håll. I hemlandet Frankrike jagar den i pack (förbjudet i Sverige) och ska därför fungera väl med ras/artfränder.

Mankhöjden är 34–38 cm för både hanar och tikar. Pälsen är kort, tät och något grov. Färgen är småprickig, svart och vit, vilket ger ett blåskimrande intryck (därav rasens namn) med svarta mer eller mindre stora fläckar och har även tanfärgade partier.

Rasen har ett mycket gott luktsinne och stor jaktlust. Den är aktiv och vig med livliga rörelser. Till sättet är den tillgiven och glad med stort aktivitetsbehov.

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Eftersom rasen är numerärt liten finns inga kända hälsoproblem.

Basset bleu de gascogne används i Gascogne både som ensamjagande hund och i flock, så kallat pack (packjakt är förbjudet i Sverige). Rasen uppstod mot slutet av 1800-talet efter initiativ av jägare i sydvästra Frankrike. Den är närbesläktad med grand bleu de gascogne och petit bleu de gascogne. Rasen har haft stora problem att överleva och har aldrig blivit riktigt populär bland jägare. Så sent som på 1960-talet höll den på att försvinna i Frankrike och därför påbörjades ett återuppbyggnadsarbete.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: