Bearded collie

Vänlig och intelligent med rejält behov av motion

Rasen är med sin bakgrund som vallhund en trevlig sällskapshund med fina allroundegenskaper. Dess vallhundsegenskaper yttrar sig genom bland annat följsamhet och lyhördhet vilket gör den mycket givande att arbeta med. Många framgångsrika hundar i hundsporterna lydnad och agility vittnar om detta. Den lämpar sig också väl till bland annat vallning, bruks, viltspår och freestyle.

Bearded collie är en medelstor, lurvig vallhund som finns i olika färger – skiffergrå, rödaktig fawn, svart, blått, alla nyanser av grått, brunt och sandfärg med eller utan vita tecken. Uttrycket är lugnt och intelligent, ögonfärg och pigment följer pälsfärgen. Mankhöjd för hanar är 53–56 cm och för tikar 51–53 cm. En bearded collie är lång och smidig. Hundens ursprung, utseende och funktion går hand i hand. Pälsen ska bestå av underull och strävt täckhår. Den ska inte vara så riklig att den döljer hundens linjer.

Rasen är vänlig, livlig, aktiv, glad och positiv och fungerar oftast utmärkt med människor, artfränder och andra djur. Den är mycket intelligent och behöver aktiveras för att komma till sin rätt. Ljudkänslighet och skotträdsla förekommer tyvärr. Rasen är lätt att ha lös på promenader då den oftast har en väldigt begränsad jaktinstinkt.

Rasen har en riklig päls som måste skötas för att hållas fri från tovor. Det är viktigt att vänja sin hund vid detta redan från början. En gång i veckan bör man borsta igenom hunden ordentligt. Det tar ungefär 1 timme. En igentovad päls kan däremot ta hur många timmar som helst att reda ut. En vanskött päls medför också lidande för hunden.

Bearded collie är generellt en frisk ras men är predisponerad för två hälsoproblem; klokapsel/ kloproblem och Addison’s sjukdom (njursjukdom). Problemen är ovanliga, även inom rasen, men rasklubben arbetar ändå aktivt tillsammans med forskare för att få ökad kunskap om orsak och ärftlighet hos dessa sjukdomar. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Bearded collie är förmodligen en av Storbritanniens äldsta vallhundsraser. På 1700-talet användes de till att driva boskap från skotska höglandet ner till södra Skottland och England där boskapen såldes på marknader. Det fanns från början två typer, en gråvit som kom från de södra gränstrakterna, samt en brunvit som kom från höglandet. Senare blandades de två typerna. En rasklubb bildades redan 1912. Rasklubben erkändes 1955 av engelska kennelklubben. Den första hunden av rasen kom till Sverige 1960 och rasen har i dag ett etablerat fäste i vårt land.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: