Berger des pyrénées à poil long

Aktiv, påhittig, lättlärd vallhund

Det är en hund för den aktiva hundägaren och används fortfarande som vallhund i hemlandet på vissa håll. Som den vallhund den är har den behov av aktivering. Den vill vara delaktig i familjens aktiviteter och vill känna sig nyttig. Med glädje och entusiasm ställer den upp på all form av träning, om det så är lydnad, agility, freestyle, spårarbete eller vallning, ivrig över att få vara till lags. Rasen har inget extremt motionsbehov, men däremot ett stort behov av att få springa fritt.

Berger des pyrénées à poil long har lång eller halvlång päls, till strukturen ett mellanting mellan getragg och fårull. Mankhöjd för hanar är 40–48 cm och tikar 38–46 cm. Färgen är fawn i alla nyanser, med eller utan svarta strån, grått i alla nyanser, harlekin, brindle och svart.

Rasen är en oerhört aktiv, alert, outtröttlig och intensiv hund. De är väldigt lättlärda och vill gärna ställa upp för sin flock, samtidigt som det är en hund med en stor egen vilja, en stark karaktär och stor integritet. Det är en hund som tar plats och som märks. Berger de pyrénées är i grunden en misstänksam hund och är många gånger reserverad mot främmande och kräver därmed social- och miljöträning från tidig ålder. De har lätt att ta till skall och har en del vaktinstinkt.

Trots en längre päls är pälsvården enkel och kräver oftast inte många genomborstningar per år. Den ska heller inte trimmas eller klippas.

Berger de pyrénées är en förhållandevis frisk och tålig ras. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Rasen är en medelstor vallhund som har sitt ursprung i den franska delen av Pyrenéerna. Berger des pyrénées à poil long (pyreneisk vallhund, långhårig) användes som vallhund främst i bergen. Den är fortfarande ovanlig utanför sitt hemland och första individen kom till Sverige 1985.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: