Berger picard

Livlig, lojal och arbetsglad brukshund

Picarden är en vallhund med bruksegenskaper. Många är dessutom duktiga på bland annat agility och rallylydnad. Som familjehund är den mycket trogen och lojal.

Berger picard är en medelstor hund med normala proportioner. Mankhöjd för hanar är 60-65 cm och tikar 55-60 cm. Den ska vara solid, rustik, välmusklad och välbyggd utan att någonsin vara tung. Den ska vara mycket elegant såväl i stående som i rörelse. Dess uttryck ska vara livligt och vaket vilket understryks av dess skägg och ögonbryn. Färger är fawn från ljus till mörk och brindle i olika mörka toner, från ganska ljus till nästan svart.

Rasen ska ha en balanserad mentalitet. Picarden är mycket alert och vaksam med en naturlig vaktinstinkt vilket kan ta sig uttryck i en reservation mot främmande människor. Detta innebär att det är speciellt viktigt att socialträna valpen under hela uppväxttiden. Den ska vara sansad och modig men aldrig aggressiv, rädd eller orolig. Picarden är också mycket smart, lyhörd, självständig och påhittig.

Picarden har en sträv, halvlång (ca 5-6 cm lång) päls som är smutsavstötande och lättskött. Kammas den en gång per vecka har du en mycket välskött individ. Badas vid behov.

Svenska Brukshundklubben har rasansvar för picarden. Därmed gäller hälsoprogram nivå 3 för avel, det vill säga A- eller B-höfter samt känd mental status. Antalet individer i Sverige är extremt få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Berger picard, som kommer från regionen Picardie, är en av de äldsta franska vallhundsraserna. Picardens temperament passade herdarna som skulle driva boskap och får till marknaderna. Officiellt blev rasen erkänd 1925 men var nästan utdöd efter andra världskriget. Den har återskapats av entusiaster men är fortfarande sällsynt. Utvecklingen av berger picard som ras började först 1953. Intresset har spridits utanför Frankrikes gränser. Utan att vara en ”populär” ras fortsätter den att vinna nya entusiasters hjärtan.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: