Biewer terrier

Pigg, lättlärd och hänger gärna med på aktiviteter

Rasen är framförallt en sällskapshund och passar utmärkt till olika hundsporter till exempel agility, rallylydnad, nosework samt för dig som gillar utställningar.

Mankhöjden är 18 - 28 cm och vikten mellan 1,8 - 3,6 kg. Hunden ska ge ett elegant intryck med en unik färg och, med en för rasen, typisk huvudtofs. Färgerna är olika varianter av svart och tantecken samt vit.

Biewer terrier är en liten glad hund med mycket energi som gillar att bli aktiverad. Den är alert, orädd och hänger gärna med på det mesta. Envishet förekommer. Rasens är uppmärksam med en viss jaktlust och kan springa efter både fåglar, katter och andra smådjur.

Rasen har lång och silkig päls, helt utan underull. Även om hunden inte fäller behöver pälsen regelbunden vård. Pälsen är krävande och måste borstas igenom minst varannan dag. Ett bad kan behövas var eller varannan vecka, beroende på behov och längden på pälsen. Man kan klippa pälsen kort men det bör inte göras om hunden ska på utställning.

Antalet registrerade individer i Sverige är ännu inte så många och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd. Patella luxation (lösa knäleder) förekommer. Som hos många andra småväxta hundraser måste man vara observant på tänderna. Tandborstning varje dag rekommenderas för att undvika tandstensbildning. Tandsten under längre tid kan leda till dålig munhälsa som bland annat kan ge hunden svårigheter att äta och att tänder måste tas bort av veterinär.

Hundrasen utvecklades i Tyskland med start på 1970-talet. Det finns ett nära släktskap med yorkshireterriern, men raserna är idag helt åtskilda.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: