Bracco italiano

Uthållig, vänlig, arbetande fågelhund

Bracco italiano används främst som stående fågelhund och arbetsproverna sker enligt reglerna för stående fågelhundar. Används också för jakt på småvilt. Den kan också fungera som familjehund i en aktiv familj. Rasen är mycket lämplig för jakt i tät och svårframkomlig terräng.

Rasen ska ge ett kraftfullt, men ändå senigt intryck. Kroppen ska vara samlad och kvadratisk, dess konturer ska vara tydliga, liksom den väl utvecklade muskulaturen. Mankhöjd för hanar är 58–67 cm och tikar 55–62 cm. Vikt är 25–40 kg beroende på mankhöjd. Pälsfärgen är vit med olika stora fläckar i orange, kastanjebrun eller mer eller mindre mörk bärnstensfärg.

Bracco italiano är pålitlig och intelligent med hög dresserbarhet. Rasen är uthållig och lättlärd men envis. Den är mycket tillgiven sin familj.

Den är en korthårig hund som inte kräver någon speciell pälsvård. Den bör badas vid behov. Genomgång av öron samt klor bör ske regelbundet. Kolla också gärna av eventuella hudveck, håll torrt och rent, så att det inte bildas svampinfektioner.

Det är allmänt en sunt byggd och stark hund. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. Vissa ögonproblem förekommer som t ex lösa och in- eller utåtrullade ögonkanter (entropion resp ektropion). Rasen är finns med i Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD) där man uppmärksammar att överdriven mängd lös hud på huvudet kan orsaka osunda läppfickor och/eller ögonkantsproblem.

Bracco italiano är en mycket gammal italiensk ras, vilken under hundratals år använts för fågeljakt. Den har under seklerna utvecklats i takt med jaktens olika behov. Den finns avbildad på fresker från 1300-talet vilket är bevis för att rasen med odiskutabel tidlöshet behållit både sin typ och sina anlag som stående fågelhund.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: