Braque du bourbonnais

Energisk, anpassningsbar jaktkompis

Rasen är en stående fågelhund och en allroundhund.

Mankhöjd för hanar är 51-57 cm och tikar 48-55 cm. Färgen är vit med små fina prickar (skimmel) i alla nyanser av brunt eller rött. Den föds ibland med kort svans.

Under jakt gör dess jaktiver och intelligens att den lätt anpassar sig till mycket varierande terräng och villebråd. Hunden tar naturligt upp vittring i luften och visar en fallenhet för ståndarbete, vilket är både ändamålsenligt och exakt.

Rasen har en fin, tät och kort päls, vilken är lättskött. På ryggen ska den vara något grövre och kan där ibland också vara något längre. Den fäller normalt två gånger per år.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Braque du bourbonnais är känd sedan 1598 och har Frankrike som ursprungsland. Rasen beskrivs som en angenäm jaktkamrat med sunt och robust utseende. Dess vita päls är helt eller fint prickig i brunt eller rött. Uppfödare från 1930-talet påbjöd färgen ”utblommad syren” och obligatoriskt att hundarna skulle födas med kort svans. Detta strikta urval höll på att äventyra rasens existens. Från 1970-talet åtog sig en grupp uppfödare rasens överlevnad. Nuvarande läge för rasen tillåter oss att se framtiden an med tillförsikt.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: