Cao da serra de aires

Lättlärd, aktiv, krävande träningskompis

Rasen är en vallhund och har egenskaper som gör att den är skicklig på att hålla boskapen väl samlad i markerna samt hämta djur som kommit ifrån flocken. Den används till all tamboskap som hästar, grisar, får och getter. De sista tiotal åren har den även blivit en populär sällskapshund, där den passar bra till hundsporterna agility, lydnad och annat som innehåller mycket aktivitet.

Cão da serra de aires är en medelstor hund med lång och medelgrov päls utan underull. Mankhöjd för hanar är 45–55 cm och för tikar 42–52 cm. Vikt är 12–18 kg. Färgen är gul, kastanjebrun, grå, fawn eller varggrå i olika nyanser eller svart med tantecken.

Cão da serra de aires är livlig, intelligent, tålig och mycket tillgiven sin familj. Då rasen har ett ibland reserverat och avvaktande sätt är den kanske inte lämplig som förstagångshund. Den kan förefalla vek men är under ytan en tuff och modig hund som kräver sin ledare. Valpen behöver tränas socialt redan från början i olika miljöer, med andra hundar och djur, och få träffa mycket människor som hälsar på och tar i valpen.

Den har en lång smutsavvisande päls som är relativt lättskött. Däremot tar den gärna med sig lite av naturen in efter promenader. Det räcker med att gå igenom pälsen en gång i veckan på en vuxen hund. Innan vuxenpälsen är klar krävs dock mer vård för att hålla den i trim.

Rasen är generellt frisk och sund men höftledsdysplasi (HD) förekommer. Rasklubben arbetar aktivt med att få så många som möjligt att röntga sina hundar.

Rasen har till sitt ursprung troligen nära släktskap med andra vallhundar i området på och omkring Pyreneiska halvön. Man tror att berger des pyrénées, gos d´atura catalá och även briard är inblandade. Cao da serra de aires har använts och används fortfarande som vakt och vallhund i Alentejo, i södra Portugal. Första individen i Sverige importerades 1995.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: