Chart polski

Självsäker, avvaktande, snabb med viss jaktlust

Rasen användes i Polen för jakt på hare, räv, hjort, fågel och även varg. I dag är det en sällskapshund som är lämplig för lure coursing (jakt efter konstgjort byte).

Rasen är storvuxen. Mankhöjd för hanar är 70–80 cm och tikar 68–75 cm. Den ska vara kraftfull, muskulös och påtagligt kraftigare och mindre finlemmad än de övriga korthåriga vinthundarna. Den ska dock inte vara tung. Pälsen ska vid beröring vara spänstig, ganska sträv men inte borstig, ej heller silkesaktig. Alla färger är tillåtna. Färgen på ögonkanter och nostryffel ska vara svart eller mörk. När pälsfärgen är ljusare, det vill säga blå eller beige, får nostryffeln också vara blå eller beige.

Rasen är sin egen herre, självsäker, reserverad och modig. Under jakt är den snabb, mycket skicklig och uthållig.

Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.

Det finns inga kända hälsoproblem i rasen.

Denna vinthundsras sägs ha förekommit i Polen sedan början av 1200-talet. Rasen härstammar antagligen från asiatiska vinthundar. Det oföränderliga utseendet såsom den avbildas på målningar och teckningar visar att rasen, trots inkorsningar med andra raser, bevarade sitt ursprungliga utseende ända till slutet av 1800-talet. Chart polski kom till Sverige 1997.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: