Chinese crested dog

Gladlynt och elegant sällskapshund

Rasen lämpar sig mycket bra som sällskapshund. Den förekommer framförallt på utställning, men den tycker också om olika former av aktiviteter såsom agility och freestyle. Även på lydnadsprov och i bruksgrenar av olika slag har rasen visat framfötterna.

Mankhöjd för hanar är 28–33 cm och tikar 23–30 cm. Vikten kan variera. Alla färger är tillåtna. Den pälsade varianten ska ha en slöja av lång päls, medan den nakna ska ha hår endast på huvud, svans och tassar. Huden ska vara mjuk och smidig. Rörelserna ska vara flytande och eleganta. Tandstatusen skiljer sig mellan den pälsade och den nakna varianten. Den pälsade ska ha ett komplett, vanligt saxbett. På den nakna varianten saknas ofta tänder och canintänderna (huggtänderna) är konformade och något riktade framåt.

Rasen ska vara gladlynt och aldrig ilsken. Den förekommer i två olika varianter; en naken och en pälsad (powder puff). Båda varianterna kan födas i samma kullar och tävlar på utställning i samma konkurrens. Den pälsade kan inte få nakna valpar om man parar med en annan pälsad individ.

Både den nakna och den pälsade varianten bör badas en gång i veckan. Detta för att den nakna huden ska hållas ren och för att hindra att pälsen tova ihop sig hos den andra varianten. Den pälsade får ofta en period när pälsen blir något besvärlig och kan då behöva badas lite oftare. Man ska efter bad av den pälsade föna den torr och reda ut pälsen. Borstning mellan baden är sällan nödvändig. Huden hos den nakna varianten kan vid behov smörjas in så den blir mjuk, och eventuellt även skyddas för väder och vind.

Det har förekommit en del ögonproblematik, vilket rasklubben arbetar mycket med. Procentuellt är det en liten del av hundarna som är drabbade. På unga hundar kan den nakna varianten drabbas av en del acne och på denna variant förekommer ofta avsaknad av flera tänder. Rasen finns med i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD).

Rasens ursprung är något oklart liksom släktskapet med andra hårlösa raser. Hårlösa hundar lär ha funnits i Kina redan under Han-dynastin (206 f.Kr–220 e.Kr.) och hundtypen beskrivs i kinesisk litteratur på 1400-talet. Chinese crested dog ställdes ut i Storbritannien i slutet av 1800-talet men försvann sedan. På 1960-talet återintroducerades rasen från USA där ett fåtal uppfödare hållit rasen vid liv. De första hundarna importerades till Sverige 1972.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: