Chodský pes

Alert, lättlärd och mångsidig träningskompis

Rasen är en allroundhund som passar de flesta typer av aktiviteter samt hundsporter och är särskilt lämpad för grenar inom Svenska Brukshundklubben. I Tjeckien används de fortfarande som arbetande vallhundar men är även framgångsrika inom andra hundsporter såsom bruksprov, räddningshund, lydnad och freestyle. Som blivande valpköpare bör man fundera på vad man vill göra med sin hund och välja uppfödare utifrån det.

Mankhöjd för hanar är 52--55 cm och tikar 49--52 cm, +- 2 cm. Vikten för hanhundar är 19-27 kg, och för tikar 17-24 kg. Färgen är svart med tanteckning.

Rasen kännetecknas av sitt livliga temperament, stora nyfikenhet, vänliga sinne och stabila karaktär. Den är snabb i sina reaktioner, synnerligen vaksam, lättlärd och uppmärksam. Dess välutvecklat luktsinne gör den väl lämpad för sök- och spårarbeten. En god grundläggande hundkunskap rekommenderas samt att du som valpköpare vill vara aktiv med din hund.

Pälsen, vilken är rak eller lätt vågig, är lättskött. Täckhåret är 5--12 cm långt, tätt och grovt. Underullen är riklig.

Chodský pes är en förhållandevis frisk hundras men det förekommer höftledsdysplasi (HD). Rasklubben arbetar aktivt med att kartlägga rasens hälsoläge och strävar efter en så låg inavelsökning som möjligt. Läs mer på rasklubbens webbplats.

Chodský pes är en ung ras, men vars anor/hundtyp man kan härleda ända till 1300-talet. Det kontrollerade avelsarbetet började i mitten av 1980-talet. Rasen härstammar från Chodskoregionen i Tjeckien och användes som vall-, vakt- och herdehundar. År 2019 blev rasen erkänd av FCI. Läs mer om rasen historik på rasklubbens webbplats.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: