Chow chow

Ståtlig, självständig och trofast

Chow chow bör först och främst ses som en ren sällskapshund, även om enstaka individer har lyckats inom agility, spår, bruksprov och liknande.

Mankhöjd för hanar är 48–56 cm och tikar 46–51 cm. En chow chow ska vara rörlig, kompakt och väl samlad. Den ska vara tydligt välbalanserad med lejonlikt utseende. Rasen ska ha en stolt och värdig hållning. Svansen ska bäras väl över ryggen. Rasen ska ha blåsvart tunga och en karakteristisk pendlande gång. Färgen är enfärgat svart, röd, blå, fawn, crème eller vit, ofta skiftande, men inte i form av tecken eller fläckar.

Chow chow är en lugn, stabil, och tystlåten ras. Den kräver inte så mycket från sin ägare så den passar den som önskar en trevlig lojal sällskapshund. Det ligger inte i dess natur att lyda sin ägares minsta vink. Det är ingen hund man cyklar eller springer med, men den följer oftast gärna med ut på långpromenader och uppskattar om den har tillgång till att kunna få ligga ute i trädgården. Till temperamentet är den självständig och trofast men aningen reserverad. Det är inte en hund som tycker om att stå i centrum utan är lite mer tillbakadragen till sin natur.

Chow chow förekommer i två pälsvarianter, kort och långhår. Den ska varken klippas eller trimmas och trots sin päls är pälsvården relativt enkel. En genomborstning per vecka räcker oftast, förutom vid fällning då det krävs lite mer. En valp kräver mer regelbunden borstning tills dess att den tappat sin valpull.

Inom rasen förekommer hälsoproblem som andningsproblem, entropion (inåtvända ögon lock) som i de flesta fall förekommer när det finns för mycket hud. Det finns även korsbandsskador och höftledsdysplasi (HD) och armbågsdysplasi (ED) problem att ta hänsyn till. Läs gärna mer i de rasspecifika avelsstrategierna (RAS) och de särskilda rasspecifika domaranvisningarna (SRD).

I Kina har hundrasen chow chow funnits i tusentals år. Rasen var främst var mans hund och användes till jakt, drag, klövjning och vakt. Den användes också för att vakta templen i Kina. Ordet chow är pidginengelska och betyder mat och syftar på att en chow chow ibland även hamnade på matbordet. De första exemplaren kom till Europa redan på 1700-talet. I slutet av 1800-talet inleddes avelsarbetet i England och 1895 skrevs den första rasstandarden, som i stort sätt gäller än idag. 1920 registrerades den första individen Sverige.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: