Dandie dinmont terrier

Lugn, lättsam med silkeslen päls

Den är ursprungligen en jaktterrier specialiserad på grävling, räv och utter. Numera är den en uppskattad sällskapshund.

Vikten är ca 8–11 kg. Huvudet, som är täckt med vacker silkeslen päls, är mycket typiskt för rasen. Ögonen är stora, kloka och har ett intelligent uttryck. Den långa kroppen är lågställd och vesslelik med korta kraftiga ben. Pälsen är dubbel, bestående av mjuk underull och hårdare täckhår som inte är strävt men ger en frasig känsla vid beröring. Pälsfärgen är peppar eller senapsfärgad.

Dandie dinmont terrier är en lugn och fridsam terrierras. Den är sportig och tålig i alla slags väder. Rasen är självständig, intelligent, beslutsam, envis, känslig, tillgiven och värdig.

Pälsen bör kammas igenom minst ett par gånger i veckan. Pälsen behöver i regel trimmas några gånger per år.

Påvisade ärftliga sjukdomar är diskbråck, glaukom (ögonsjukdom) och Cushings syndrom (förhöjd koncentration av binjurehormonet kortisol).

Dandie dinmont terrier har som rastyp varit konstant sedan slutet av 1600-talet. Den har fått sitt namn efter Dandie Dinmont, en av personerna i Sir Walter Scotts roman Guy Mannering, som utgavs år 1815. Förebild för hundbeskrivningen i romanen var små strävhåriga jaktterrier som sedan länge funnits i gränstrakterna i norra England och södra Skottland.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: