Dvärgpinscher

Elegant, aktiv, självsäker liten hund

Dvärgpinschern är en sällskapshund som tycker all aktivering är kul. Rasen älskar allt ifrån att spåra i skogen till att ligga under täcket och mysa. Den är livlig och temperamentsfull. Lika delar passivitet och aktivitet gör den till en balanserad och trevlig familjehund.

Mankhöjd är 25–30 cm och vikt 4–6 kg. Färgen är svart med rostbruna tecken eller enfärgat röd i olika nyanser. Dvärgpinschern är en förminskad avbild av pinschern, utan att ge ett dvärgartat intryck. Dess eleganta, kvadratiska byggnad syns tydligt under den korta släta pälsen.

Dvärgpinschern är en glad och aktiv hund som gärna vill vara i centrum. Den är plikttrogen sin familj och kan varna när det kommer främmande. Dvärgpinschern är också hund som vill vara i sin ägares närhet.

Rasen har en lättskött päls som badas vid behov.

Rasen är förhållandevis frisk. Det förekommer ögonsjukdomar och patella luxation (lösa knäleder).

Rasen har en historia som vakthund och råttjägare med härstamning från en av Tysklands äldsta hundtyp – sträv- och släthårig pinscher och det finns arkeologiska fynd från torvmossor med hundskelett av liknande typ. Runt förra sekelskiftet fanns dvärgpinschern i stort antal. Stamboken från 1925 innehåller redan 1 300 exemplar. Ur de många färgvarianterna avlade man, som hos pinschern, på svart med ljusare tanteckning och enfärgat röda till bruntoniga hundar.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: