English toy terrier

Livlig, modig och aktiv kompis

I första hand är rasen en ren sällskapshund och den lämpar sig utmärkt till det moderna stadslivet på grund av sin storlek och renlighet. Det gälla skallet fungerar bra som alarm och gör den till en bra och vaksam familjehund. Det är en intelligent, glad, vaken och sportig liten kompis som vill följa med dig överallt, förutom när det regnar då den helst stannar hemma.

Rasen är ädel och finlemmad, men ska aldrig ge intryck av att vara spenslig eller klen. Den rör sig elegant, med framåtdrivande, spänstiga steg. Dess ädelhet påminner om ett fullblod. Färgen är svart med tan-tecken och pälsen skall vara tät, slät och blank. Mankhöjden är ca 25–30 cm och vikten är ca 2,7–3,6 kg. Ett karaktäristiskt drag är dess öron som har formen av en ljuslåga. Öronen är något spetsiga, tunna, högt ansatta och sitter lagom tätt och är riktade framåt.

Undantaget individuella skillnader, beskrivs rasen av sina ägare som riktiga optimister, nyfikna, aktiva och orädda. De tycker mycket om att få vara med och göra saker (agility, tricks, långa promenader när det inte är kallt). Rasen tycker om att gräva som valpar trots sin späda kropp och hittar på mycket bus. Aggressivitet är mycket sällsynt. Den är orädd för höjder, smidig och har bra balans. Rasen är en tillgiven, vänlig och mycket omtyckt kompis.

Pälsen är mjuk och blank och kräver ett minimum av pälsvård. Avsaknaden av underull gör dock att den fryser lätt.

English toy terrier lever generellt ett långt och friskt liv, uppskattningsvis 11–13 år. Enstaka individer har blivit upp till 16 år gamla.

English toy terrier (ETT) är den äldsta brittiska dvärghundsrasen. Den har sitt ursprung i black and tan terriern. Fram till 1960 var rasen i sitt ursprungsland känd under namnet miniature black & tan terrier. Rasens namn ändrades av engelska kennelklubben 1962 till english toy terrier (black and tan). Rasen har varit trogna följeslagare i så väl det brittiska som norska kungahuset, och hos en lång rad av brittiska hertigar och grevar. Rasens historiska bakgrund som gryt-, rått- och knähund berättar om en oslagbar anpassningsförmåga.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: