Épagneul francais

Uthållig, tillgiven användbar jakthund

Stående fågelhund och även god apportör.

Rasen är en medelstor, elegant och väl musklad hund med normala proportioner. Mankhöjd för hanar är ca 56-61 cm och tikar ca 55-59 cm. Färgen är vit med leverbruna fläckar som kan vara allt ifrån stora oregelbunda fläckar till små prickar. Den bruna färgen varierar från kanelbrunt till mörkt leverfärgat. Vit fläck eller bläs på huvudet uppskattas men är inte ett krav enligt rasstandarden.

Rasen har ett balanserat temperament. Den är rättfram, mild, lugn och vänlig. Till vardags är den en idealisk följeslagare i alla situationer och är dessutom social mot andra hundar. Vid jakt arbetar den energiskt och ihärdigt.

Pälsen är slät, silkeslen, riklig och lätt vågig. Den har kortare hår på huvud och längre på öron, benfanor och svans. Pälsen är lättskött.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet ännu bedöma rasens hälsotillstånd.

Rasen härstammar från de jakthundar från Oysel, Frankrike, som användes på medeltiden. Ursprunget är säkerligen olika varianter av jaktspaniel. Den första rasstandarden upprättades 1891 av James de Connick, men har gjorts om och anpassats till rasens olika utvecklingsstadier. 1990 registrerades de första exemplaren av Svenska Kennelklubben.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: