Eurasier

Självsäker, lugn och trofast hund av spetstyp

Den används som sällskapshund.

Rasen ska vara en harmoniskt byggd, medelstor hund av spetstyp med upprättstående öron och varierande färg som med en pälslängd fortfarande låter kroppens former synas. Benstommen ska vara medelgrov. Alla färger och färgkombinationer finns men enligt rasstandarden är helvit, vitfläckig och leverfärg inte tillåtet. Tungan kan vara rosa, blå eller blåfläckig. Mankhöjd för hanar är 52–60 cm och tikar 48–56 cm. Vikt för hanar är 23–32 kg och tikar 18–26 kg.

Eurasier är en självsäker, lugn hund med en hög retningströskel. Den är vaksam och uppmärksam utan att vara skällig. Med sin robusta hälsa och sitt okomplicerade sätt, sin anpassningsförmåga och sin trofasthet är den en värdefull familjemedlem. Den kan vara reserverad mot främlingar, vilket innebär att hunden kan backa och inte genast vilja ta kontakt. Genom att låta den som valp träffa olika människor och miljöer håller man tillbaka denna egenskap och får oftast en öppen och tillgänglig hund. Eurasier har mycket lätt för att lära men är inte någon brukshund.

Den kräver ingen större omvårdnad men gärna en genomborstning någon gång i veckan. Pälsen tovar inte, men den fäller ur hela sin underull en eller ett par gånger om året. Badas efter behov, ett par gånger om året.

Inga kända sjukdomar finns. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Rasen tillkom så sent som på 1960-talet i Tyskland för att få fram en medelstor, vacker europeisk spetshund med tilltalande färger och med en speciell mentalitet. Detta åstadkom man genom att para raserna keeshond (tysk spets/wolfspitz) och chow chow. Avsikten var att chow chow skulle nedärva sin enmanshundskaraktär och keeshond sin anatomiska sundhet och avelsduglighet vidare. Därefter parade man in samojed. Då fick rasen en större elegans i kroppsbyggnad och rörelsemönster. 1973 blev eurasiern erkänd internationellt. 1994 kom den första eurasiern till Sverige.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: