Fila brasileiro

Kraftfull, krävande och självständig väktare

Fila brasileiro är en gårds- och egendomsväktare och fungerar även bra som kreatursdrivare och spårhund, både på person- och viltspår. I Sverige används den i dag främst som sällskapshund men är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper.

Den är en storväxt hund med ett gigantiskt och stolt utseende. Mankhöjd för hanar är 65–75 cm och tikar 60–70 cm. Vikt för hanar är minst 50 kg och tikar minst 40 kg. Den har kraftig benstomme och är trots sin storlek vig. Färgen är enfärgad eller brindle (tigrerad). Vita tecken förekommer.

Fila brasileiro är en utmärkt vakt- och egendomsväktare och är trogen mot sin familj och mycket tolerant mot barn. Ett annat särdrag hos rasen är dess misstänksamhet mot främlingar. Det är en lugn och karaktärsfast hund med ett mycket stort självförtroende vid rätt uppväxt och fostran. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Den har en lättskött och kort päls som badas vid behov.

Rasen är en sund hund med lång livslängd. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Fila brasileiro härstammar från de hundar spanjorer och portugiser tog med sig till Brasilien på 1500-talet. Man tror att det ligger mastiff, blodhund och portugisiska boskapshundar bakom rasen. Ur dessa, tillsammans med lokala hundraser, utvecklades rasen. Den officiella standarden upprättades 1946. I sitt hemland används rasen som vakt- och boskapshund, men också till storviltsjakt. ”Trofast som en fila” är ett brasilianskt talesätt.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: