Finsk spets

Livlig, krävande specialist för fågeljakt

Rasen är en jakthund avsedd för jakt, främst på skogsfågel men även till en viss grad på mindre rovdjur, sjöfågel och älg. Den söker upp viltet mycket självständigt men samarbetsvilligt och markerar med skall.

Mankhöjd för hanar är ca 47 cm och tikar ca 42 cm. Vikt för hanar är ca 12–13 kg och tikar ca 7–10 kg. Färgen är röd.

Rasen är mycket livlig, modig och temperamentsfull. Den behöver mycket både fysisk och psykisk stimulans för att må bra. En finsk spets är trädskällare och har därför lätt till skall. Samma egenskap kan bli ett problem i hemmet om man inte tar i tu med det. Den kan vara något reserverad mot främlingar men får aldrig vara aggressiv.

Pälsen är lättskött och badas vid behov.

Rasen anses generellt vara frisk. Epilepsi, patella luxation (lösa knäleder) och avsaknad av tänder, främst premolarer, förekommer i rasen. Rasklubben jobbar aktivt för att förebygga detta.

Rasens förhistoria är okänd men hundar som i typ liknar finsk spets har använts för jakt på allt slags vilt sedan flera hundra år tillbaka. När rasen började renodlas i slutet av 1800-talet var målet att avla fram en jakthund som var bra att skälla på i träd sittande fåglar, men som också skulle vara vacker. Då upptagningen till rasens stambok påbörjades på 1890-talet återfanns det hundar främst i landets östra och norra delar, som i typ liknade varandra och hade samma användningsändamål. Finsk spets utsågs till Finlands nationalras år 1979.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: