Flatcoated retriever

Social apportör med intensivt viftande svans

Flatcoated retriever är en jakthund som arbetar efter skott och används för att apportera fågel och småvilt. Rasen är mångsidig och den meriteras både på jaktprov och på utställning. Rasen är aktiv och behöver såväl mental som fysisk träning. Den är väldigt formbar, alert och lyhörd och kan förutom att användas som apportör i stort sett passa till de flesta hundsporter.

Den är en vaken, aktiv, medelstor hund med ett intelligent uttryck. Den ska ge intryck av styrka utan att vara klumpig och spänstig utan att vara gänglig. Mankhöjd för hanar är ca 58–61 cm och tikar ca 56-58 cm. Vikten är för hanar 27–36 kg och tikar 25-32 kg i god kondition. Endast den svarta och bruna färgen är godkänd. Gult förekommer men är diskvalificerande på utställning.

Flatcoated retrievern är en trygg, social och lekfull hund. Den har en positiv och vänlig attityd samt ofta en intensivt viftande svans. Det vakna och lyhörda temperamentet gör den lämpligt att fullgöra sina arbetsuppgifter som apporterande fågelhund.

Den har en lättskött päls som kräver en del borstning och trimning.

Flatcoated retriever har en relativt låg frekvens av led-dysplasi (höfter och armbågar) men det finns en överrepresentation av olika former av tumörer. Läs mer om rasens hälsa på rasklubbens webbplats.

Rasen kommer ursprungligen från England där den har använts som fågel- och småviltsapportör under lång tid. Rasen kom till Sverige på 60-talet och har sen dess blivit mycket populär. En utförlig beskrivning av historiken finns på rasklubbens webbplats.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: