Gos d'atura catalá

Aktiv, energisk mångsysslare

Gos d'atura catalá är en mångsidig ras som kan delta i de flesta hundsporter till exempel bruksgrenar, vallning, viltspår, agility, lydnad, rallylydnad och freestyle.

Gos d'atura catalá är en lurvig, långhårig ras. Mankhöjd för hanar är 47–55 cm och för tikar 45–53 cm. Vikten är ca 19–22 kilo. Färgen är en blandning av fawn, sobel, kastanjebrun, grått och black and tan.

Det är en aktiv ras av vallhundstyp som gärna arbetar tillsammans med sin familj. De kan mycket väl fungera som utmärkta sällskaps- och familjehundar men de vill också använda sin energi och intelligens. Det finns en del vaktinstinkter kvar som man bör vara medveten om vid köp av valp. De är lättlärda men också självständiga och tar gärna egna initiativ!

Trots att det är en långhårig ras är pälsen lättskött och kräver normalt endast en ordentlig genomkamning en gång per vecka i vuxen ålder. Pälsen kräver ingen klippning eller trimning.

Antalet individer i Sverige är få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Rasen härstammar från den katalanska delen av Pyrenéerna i Spanien och har mycket gamla anor som vallhund och boskapsvaktare. Den erkändes officiellt som ras 1929 och rasen kom till Sverige 1997.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: