Grand basset griffon vendéen

Uthållig, envis med stor jaktlust

Rasen är perfekt lämpad för jakt på begränsade områden. Den är snabbast av alla bassetraser, uthållig, modig och något envis. Rasen bör fostras med fast hand redan i unga år. Den är lättlärd och inte långsint. Rasen passar inte som enbart sällskapshund.

Mankhöjd för hanar är 40–44 cm och för tikar 39–43 cm. Pälsen är sträv, inte alltför lång eller åtliggande. Färgen är fawn, viltfärgad, vit och svart, vit och fawn, vit med viltfärgade fläckar, trefärgad eller svart med tanteckning.

Rasen är snabb, har stor jaktlust och ett bra skall. Den är modig. Hunden har en passande pälskvalité som skyddar mot skador vid jakt i snårig terräng. Rasen är något envis och självständig men klok och dresserbar.

Pälsen behöver kammas igenom då och då samt trimmas ordentligt ca två gånger per år.

Eftersom rasen är numerärt liten finns inga kända hälsoproblem.

Grand basset griffon vendéen härstammar som alla bassetraser från en större hund, i detta fall grand griffon. De första urvalen gjordes i slutet på 1800-talet då man försökte få fram individer med raka ben. Fransmannen Paul Dezamy anses vara den som fastställt typen. I dag kan rasen användas för jakt på alla pälsvillebråd, allt från kanin till vildsvin.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: