Grand griffon vendéen

Krävande, mångsidig med stor jaktlust

Drivande jakthund. Rasen används i sitt hemland vid parforcejakt (jakt till häst, inte tillåtet i Sverige) på storvilt, såsom hjort, rådjur, vildsvin eller räv, i allmänhet i flock eller ensam som spårhund.

Den är välproportionerligt byggd och robust, utan att vara tung. Mankhöjd för hanar är 62-68 cm och tikar 60-65 cm. Många färgvarianter finns; svart med vita tecken eller tanteckning, röd med vita fläckar eller svart mantel och vita tecken (trefärgad), röd- eller sandfärgad med skuggningar eller traditionellt viltfärgad.

Rasen har ett gott luktsinne och ett vackert skall. Den spårar outtröttligt utan att backa för taggig undervegetation och kräver vidsträckta marker. Temperamentet är fogligt, men är egensinnigt och intensivt och behöver då en fast hand.

Pälsen är lättskött, men fäller underullen under sommaren. Den är lång utan överdrifter, ibland buskig och sträv (grov och hård). Underullen är tät.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Flera varianter av hundar från Vendée i Frankrike utgör basen för rasen grand griffon vendeen. Från början, tidigt 1500-tal, var rasen korthårig. Utvecklingen har strävat mot att få fram en tålig, ihärdig jakthund på storvilt.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: