Greyhound

Vänlig, envis och specialist på kapplöpning

Rasen är i dag delad i två varianter; standard (utställning) och kapplöpning (på rundbana). Båda varianterna används som sällskaps- och familjehund och till lure coursing. Det är en sport där två hundar släpps efter en mekanisk hare i ett sicksackspår, som simulerar en verklig hares rörelser. Sporten tar tillvara de egenskaper som var rasens ursprungliga användningsområde; hetsjakt med synen. Det finns också individer som tävlar i lydnad, viltspår och agility.

Storleken och utseendet är beroende av vilken variant som avses. Standardvarianten är betydligt större och tyngre. Mankhöjd för hanar är 71-76 cm och för tikar 68-71 cm. Vikten för hanar är 30-50 kg och tikar 28-42 kg. Kapplöpningsvarianten är betydligt lägre och mycket lättare byggd, vanligtvis väger den 10-15 kg mindre. Standardvarianten avlas efter rasstandarden medan kapplöpningsvarianten vanligtvis avlas efter resultat på kapplöpningsbanan. Standardvarianten har djupare bröstkorg och bakåtliggande öron och hålls i mindre hård muskelkondition.

Rasen är godmodig, tålig men envis. Den är klurig med lite av kattmentalitet och den gör ofta saker den själv vill och då mycket bra. Att lära en godisälskande individ lydnad med hjälp av godis är inte speciellt svårt. Den är mycket trogen sin ägare. Flocken/familjen är viktig för den. Den är oftast mycket förtjust i barn och är själv barnslig och mognar relativt långsamt. Rasen, som har ett välutvecklat sinne för humor, älskar när man skrattar med den. Den vill helst ha sällskap av en annan rasfrände eller annan vinthund.

Rasens korta, tättliggande, silkesmjuka päls är extremt lättskött. Badar gör man vid behov.

Rasen är relativt frisk. Den är i stort sett befriad från höftledsproblem och ögonsjukdomar. De två varianterna har dock inte nödvändigtvis samma sjukdomar. De vanligaste skadorna är sårskador och avslitna klor, på grund av farten (upp emot 60–70 km/h). I liten omfattning förekommer magomvridning, olika sorters hjärtfel och epilepsi. Kapplöpningsvarianten har vissa ögonsjukdomar som vanligtvis inte förekommer på standardvarianten.

Greyhound är en urgammal vinthundsras med en bakgrund i Orienten. Den kom troligen till England med romarna runt tiden för Kristi födelse och har i stort förblivit densamma i typ sedan dess. Den användes som hetsjakthund, vilket innebar att den jagade mindre byten med hjälp av synen, dödade bytet och ofta också apporterade det. När hetsjakt inte längre användes hölls i stället coursingtävlingar, där två hundar släpptes efter ett villebråd som kommit inom synhåll (oftast hare). Inte förrän 1926 introducerades hundkapplöpning på rundbana efter mekanisk hare.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: