Hamiltonstövare

Vänlig, populär och spårnoga jakthund för större marker

Hamiltonstövare används till jakt på hare och räv.

Det är en trefärgad hund med vackra klara färger och den är kvadratiskt byggd, utan att vara tung. Ögonen ska ge ett mörkt och lugnt uttryck. Den ska även ge ett intryck av utpräglad kraft och uthållighet och ha en tydlig könsprägel. Mankhöjd för hanar är 53–61 cm och tikar 49–57 cm.

Hamiltonstövaren är en vänlig hund med ett lugnt temperament. Den är följsam, lättdresserad och har stark jaktlust och är därför inte lämpad som enbart sällskapshund.

Pälsen ska vara grov och tätt åtliggande. På huvudet och öronen samt benens framsidor ska pälsen vara kort, på lårets baksidor och under svansen får den vara lite längre. Pälsen kräver normal skötsel och badas vid behov.

Det är en mycket frisk ras med bra mentalitet. Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Hundar av stövartyp har funnits i Sverige sedan 1500-talet. I hamiltonstövarens bakgrund ingår bland annat stövare från Sydtyskland och Schweiz. Vid utställningen i Stockholm år l886 visades l89 hundar av stövarras, bland annat Pang och Stella, som ägdes av greve A. P. Hamilton. Dessa hundar anses vara ursprunget till dagens hamiltonstövare eller, som den först kallades, svensk stövare. 1921 fick den namnet hamiltonstövare, efter Svenska Kennelklubbens förste ordförande A.P. Hamilton.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: