Hokkaido

Alert, krävande och med stort intresse för jakt

Jakt- och sällskapshund.

En medelstor hund, där könsprägeln ska vara tydlig. Rasen är välbalanserad och robust, byggd med god benstomme. Muskulaturen är hård och stram. Mankhöjd för hanar är 48,5-51,5 cm och tikar 45,5-48,5 cm. Färgen är röd fawn med svärtade hårspetsar, brindle, röd, svart, svart med tanteckning eller vit.

Rasens fysik gör det möjligt för den att klara svår kyla och kraftiga snöfall. Hokkaidon uppvisar också utmärkt omdömesförmåga och stor motståndskraft. Hokkaido är en ras med anmärkningsvärd uthållighet, vilken visar sin värdighet och ursprunglighet. Den är trogen, läraktig, mycket alert och orädd.

Pälsen är lättskött. Täckhåret är hårt och rakt. Underullen är mjuk och tät. Den fäller vanligtvis två gånger per år. Badas vid behov.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Rasen anses härstamma från de medelstora japanska hundar som följde emigranter från Honshu (Japans största ö) till Hokkaido under 1140-talet. När rasen 1937 hedrades med beteckningen nationalsymbol, fick den sitt namn efter området. Rasen blev även känd som Ainu-hund då Ainu-folket hade fött upp den till att jaga björn och annat vilt med.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: