Hollandse herdershond, korthårig

Uppmärksam, lättlärd och arbetsglad brukshund

Rasen användes tidigare mest som vakt- och vallhund, bland fåren. Numera används den som polishund, vakthund, brukshund och sällskapshund. Den är förhållandevis okänd utanför sitt hemland, och rasen är globalt sett numerärt liten.

Det är hund som är byggd för hårt arbete. Mankhöjd för hanar är 57–62 cm och tikar 55–60 cm. Vikt är ca 22–32 kg. Strävhåriga har raggigt täckhår och mjuk underull. Färgen är blågrå, peppar och salt, guld- eller silverbrindle. Korthåriga har en ganska hård, slät, åtliggande inte för kort päls med underull. Färgen är brun med gula strimmor (guldbrindle), eller grå med silverstrimmor (silverbrindle) med tigrering över hela kroppen. Långhåriga har en lång, rak, åtliggande kraftig päls, med mjuk underull. Färgen är densamma som för den korthåriga varianten.

Rasen är mycket formbar, vaksam och trogen sin förare och familj. Den är uthållig, aktiv och rörlig med de rätta vallhundsinstinkterna och ett livligt och intelligent temperament. Rasen används även som vakt- och tjänstehund.

Pälsvården för strävhår är i princip att hålla pälsen på kinder, panna och öron kort, och att trimma hela hunden (allt som går att få bort) cirka två gånger per år. För kort- och långhår gäller vanlig pälsvård så som borstning.

Rasen har få kända medicinska och fysiska defekter. Strävhåren kan vara bärare av ögonsjukdomen glaukom, som orsakas av felaktig utveckling av ögats kammarvinkel vilket ger en smärtsam tryckhöjning i ögat. Med en enkel undersökning, gonioskopi, kan man påvisa fel i kammarvinkeln. Höftledsdysplasi (HD)förekommer.

Hollandse herdershond härstammar troligtvis från samma förfäder som schäfer och de fyra varianterna av belgisk vallhund. Rasen förekommer i tre hårlagsvarianter, kort-, lång- och strävhårig, men betraktas som en och samma ras. 1898 bildades Nederlandse Herdershonden Club, som i dag är rasens moderklubb. Ändamålet var att tillvarata och utveckla rasen.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: