Hovawart

Robust och intelligent med en hel del vaktinstinkt

Hovawart är en robust och smidig brukshund, utmärkt i alla bruksgrenar och även som draghund, räddnings- och bevakningshund.

Mankhöjd för hanar är 63–70 cm och för tikar 58–65 cm. Vikt för hanar är 30–50 kg och för tikar 25–40 kg. Hovawart finns i tre färger; svart med tantecken, blond och svart.

Rasen är livlig, glad, intelligent och älskar att jobba och vara tillsammans med sin familj. Den är lyhörd och kräver en fast och konsekvent uppfostran. Rasen har lätt att umgås med andra hundar och är lättränad i bruksgrenarna. Den har en hel del vaktinstinkt kvar från sitt ursprung som man måste vara beredd på. Man brukar säga att hovawart är som en persika; mjuk på utsidan men med en hård kärna.

Pälsen är kraftig, lång, något vågig och åtliggande med lite underull. Den är lättskött och borstas vid behov, mer under fällningsperioden.

Hovawart är en sund hundras och många individer blir gamla. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. Det finns dokumenterat att rasen drabbas av autoimmuna sjukdomar, främst då underfunktion i sköldkörteln.

Hovawart är en mycket gammal tysk brukshundras. Hovawart betyder gårdvar på tyska. 1922 påbörjades arbetet med att återskapa rasen genom användning av typmässigt liknande hundar, med goda vaktegenskaper, som man fortfarande fann på bondgårdarna. Dessutom korsade man in schäfer, newfoundlandshund, leonberger och ytterligare hundraser under de första årens avelsarbete. Genom kraftfulla urvalsåtgärder fick man åter fram den ursprungliga brukshunden.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: