Kavkazskaja ovtjarka

Självständig med mycket stark vaktinstinkt

Det är en vakt- och herdehund som ursprungligen användes för att vakta djur och hem. Den är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Mankhöjd för hanar är minst 65 cm och för tikar minst 62 cm. Vikt är ca 45–85 kg. Pälsfärgen består av partier i olika nyanser av grått oftast i ljusa skiftningar som har en tendens att övergå i rost, halmgult, vitt rödbrunt och brindle. Skäckig och mer eller mindre fläckig päls förekommer också.

Rasen har en utpräglad försvarsinstinkt och har en tendens att bli enmanshund, men försvarar hela sin flock. Rasen är mentalt och fysiskt stark och tålig, och snäll mot den egna flocken. Däremot är den misstänksam och avvaktande mot främmande människor och kräver därför tidig socialisering. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Rasen finns i tre pälsvarianter; kort-, mellan- och långhårig. Den fäller rejält två gånger om året och behöver borstas regelbundet.

Höftledsdysplasi (HD) och armbågsledsdysplasi (ED) förekommer. Rasen lever länge, upp till 10–14 år är inte ovanligt.

Kavkazskaja ovtjarka kommer ursprungligen från bergen i Kaukasusområdet i Ryssland. Invånarna i byarna levde i huvudsak på djurhållning. Rasen är en herdehund och användes för att försvara djur och hem. Ett arbete som kräver stor skärpa, försvarslust, styrka och stort mod. Den har funnits i Sverige sedan 1994.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: