King charles spaniel

Lättanpasslig och tillgiven promenadkompis

Rasen är en utpräglad sällskapshund som verkligen tycker mycket om människor. Den är en utmärkt kompis på promenader.

Vikt ska enligt standarden vara 3,6–6,3 kg, men ofta väger hunden 5–9 kg. Mankhöjd är ca 30 cm. Det är en svagt rektangulär hund, vilken förekommer i fyra färger; trefärgad, blenheim (vit med röda stora fläckar), ruby (röd), black and tan (svart med röda tecken). Det är en charmig hund med kort nos och med ett lätt underbett.

Hunden är glad, tillgiven och lättlärd och vill vara med överallt. Rasen är mycket lättanpasslig.

Rasen ska kammas och borstas igenom en gång i veckan och ansning av pälsen när så behövs.

Det förekommer ögonsjukdomar och hjärtfel, rasklubben har avelsrekommendationer för detta. Seriösa uppfödare använder bara friska avelshundar, vilka är fria från hälsoproblem och där avkomman har goda förutsättningar till ett friskt liv. Rasen finns också upptagen i Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD) bland annat på grund av risker med alltför kort nos och utstående ögon.

Rasens hemland är England. På 1600-talet ägde kung Charles II många av dessa små spanielhundar. Rasen har därefter levt kvar i landet, men har också varit en uppskattad knähund runtom i de europeiska hoven. I Sverige har rasen sparsamt förekommit alltsedan 1887 då den första individen tros ha importerats. På 60-talet importerades flera hundar och den är idag en numerärt mycket liten ras.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: