Nederlandse kooikerhondje

Charmig och intelligent med stark personlighet

Det är en aktiv ras med mycket energi, en allsidig sportig hund som behöver få utrymme att använda sin intelligens. Det finns många aktiviteter som passar. Agility fångar upp rasens snabbhet, smidighet och följsamhet och många individer har där rönt stora framgångar. Andra aktiviteter där rasen visat bra resultat är spårning, lydnad, freestyle med flera. En kooikerhondje är alltid redo för olika aktiviteter.

Kooikerhondje är en hund med en sund kroppsbyggnad utan överdrifter. Proportionerna ska vara näst intill kvadratiska med passande benstomme. Mankhöjden för hane vara 37-42 cm och tik 35-40 cm, men storleken varierar. Pälsen är glänsande, medellång, lätt vågig till slät, vit med orangeröda fläckar och typiska svarta fransar på öronen.

Rasen är en alert, aktiv och intelligent hund med ett gladlynt temperament och är mycket lättlärd. Kooikerhondje utvecklar ofta starka personligheter och mycket charm och blir en älskad, trogen familjemedlem. Den är mycket hund i sin lilla storlek och kräver en ägare som är tydlig och konsekvent för att den ska kunna formas till den följsamma, trevliga hund den är. Den är mycket lyhörd och reagerar snabbt vilket man ska utnyttja då man fostrar och aktiverar den.

Pälsen kräver ingen speciell vård mer än ett rengörande bad vid behov, den är annars ganska självrengörande. Periodvis fäller hunden pälsen.

Det är en relativt frisk ras utan någon specifik belastning av sjukdomar. Genom den unika stamboken, vilken omfattar alla individer som är födda i världen sedan 1942, finns ett bra verktyg för att kunna undvika många sjukdomar.

Nederlandse kooikerhondje är en gammal ras från Holland. 1942 började rasen dokumenteras. Syftet med hunden var främst att locka änderna vid fångst. Den hade även andra uppgifter, som att hålla efter skadedjur och att larma. Den första rasstandarden antogs 1966 av den holländska kennelklubben.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: