Korea jindo dog

Krävande, energisk med stark jaktinstinkt

Rasen är en jakt- och vakthund i sitt ursprungsland Korea.

Mankhöjd för hanar är 50–55 cm och tikar 45–50 cm. Vikt för hanar är 18–23 kg och tikar 15–19 kg. Färgen är röd fawn, vit, svart, svart med tanteckning, grå eller tigrerad.

Korea jindo dog har en stark jaktinstinkt, den är djärv och modig, alert och vaksam, inte lättfrestad eller förhastad. Framförallt är rasen mycket trogen sin ägare. På det hela taget är den inte förtjust i andra djur, framförallt inte i andra hanhundar. Som så kallad enmanshund accepterar den en ny ägare men glömmer aldrig den person som uppfostrat den från valpåldern. Rasen kräver en hundvan ägare eftersom urhundsinstinkterna är mycket utpräglade.

Pälsen är dubbel, tät och mjuk underull och hårda och något utåtstående täckhår, vilket gör att den är lättskött.

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Det existerar inga skriftliga källor beträffande ursprunget till korea jindo dog, men många auktoriteter är överens om att rasen funnits i flera tusen år på ön Jindo som är belägen sydväst om Koreahalvön. Bland olika teorier beträffande rasens äldsta ursprung är den mest accepterade att rasen har utvecklats i Korea och att den har bevarats på Jindo-halvön på grund av de transportsvårigheter som existerat genom historien. I Korea kallas korea jindo dog för jindo-kae eller jindo-kyon; kae och kyon är koreanska ord för hund. Rasen blev internationellt godkänd 1996.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: