Korthårig vorsteh

Aktiv, mångsidig med stor jaktlust

Korthårig vorsteh är en mångsidig jakthund. Den passar för fågelarbete som stående fågelhund, för alla typer av eftersök, för apportering på land och i vatten samt för viltspårarbete.

Korthårig vorsteh ska vara en ädel och harmoniskt byggd hund. Dess kroppsbyggnad ska borga för styrka, uthållighet och snabbhet. God resning, flytande linjer, torrt huvud, väl buren svans, tätt åtliggande, glänsande päls och vägvinnande, harmoniska rörelser understryker dess ädelhet. Kroppslängden ska något överstiga mankhöjden. Mankhöjd för hanar är 62–66 cm och tikar 58–63 cm. Färgen är brun eller brun med vita eller spräckliga tecken (så kallad skimmel). Även svart i samma kombinationer förekommer.

Den ska vara stabil, balanserad och pålitlig med ett jämnt temperament. Rasen är uppmärksam och vänligt inställd till människor och ska ha bra följsamhet gentemot föraren. Den ska vara uthållig med stor jaktlust, mångsidig med god nervstyrka och viltskärpa.

Pälsen ska vara kort och tät och kännas fast och hård. På huvudet och öronen ska den vara tunnare och kortare och på svansens undersida obetydligt längre. Hela kroppen ska vara täckt av päls. Pälsvård är normal borstning.

Rasen deltar tillsammans med alla kontinentala fågelhundsraserna inom Svenska Vorstehklubben (SVK) i ett övervakningsprogram för kontroll av höftledsdysplasi (HD). Målmedveten avel ska förebygga just uppkomst av HD hos denna typ av arbetande fågelhund. Korthårig vorsteh är i grunden en robust och sund hund.

Rasen har sitt ursprung i de hundar som, framförallt i medelhavsländerna, användes vid fågeljakt med nät samt vid jakt med falk. Hundar av denna typ infördes till de tyska furstehusen från Frankrike, Spanien och Flandern. Hundarnas viktigaste förmåga var att stå för vilt. Detta var första steget i rasens övergång från att vara en ren stående fågelhund till dagens mångsidiga jakthund. År 1897 enades man om en rasbeskrivning för korthårig vorsteh, vilken ligger till grund för den rastyp vi har än idag.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: