Kromfohrländer

Livlig sällskapshund som gärna är aktiv

I dag används rasen främst som sällskapshund. Den är även utmärkt till agility.

Mankhöjd ska vara 38–46 cm och vikt för hanar 11–16 kg och tikar 9–14 kg. Rasen förekommer både som slät- och strävhårig. Den är förhållandevis stram. Färgen är vit med ljust rödbruna, till mycket mörkt rödbruna partier, som förekommer som olika stora fläckar eller som sadel. Vit bläs är obligatorisk. Öronen bärs hängande.

Kromfohrländer är en öppen, följsam och livlig hund som passar som sällskapshund även för den aktive. Rasen är mycket trofast och familjekär men kan vara något reserverad mot främlingar.

Ingen omfattande pälsvård behövs utan regelbunden genomkamning av de strävhåriga och avtorkning av de släthåriga är vad som krävs. Badas vid behov. Trimning förekommer men det är inte en trimras.

Rasen har inga kända specifika hälsoproblem.

Rasen skapades i området Krom Fohr i Siegenområdet, Westfahlen i Tyskland efter andra världskriget. Den uppkom genom en slumpartad parning mellan en foxterrier och en fransk jakthund av griffontyp. Rasen användes främst som sällskapshund och vakthund. Då den hade ett trevligt temperament fortsattes aveln. Med tiden blev hundarna mer och mer homogena och 1955 erkändes kromfohrländer. I Sverige registrerades de första hundarna 1985.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: