Kuvasz

Kelig med egenskaper som kräver erfaren ägare

Kuvasz kan användas för att vakta får, hästar och andra djur om den får vänja sig vid detta från början. Men i första hand används rasen som sällskapshund där den har möjlighet att vakta sitt revir. Den har hög smärttröskel och fungerar oftast bra med barn och andra djur. Rasen är ingen brukshund då den snabbt tröttnar på upprepande övningar, även om de är väldigt lättlärda. Kuvasz används med fördel till att spåra, dra pulka eller vagn och bära klövjeväska. Den lämpar sig väl som utställningshund under förutsättning att den är miljötränad.

Mankhöjd för hanar är 71–76 cm och för tikar 66–70 cm. Vikt för hanar är 48-62 kg och för tikar 37-50 kg. Det är en stor hund som ska utstråla styrka men den får inte vara grov eller klumpig. Färgen är vit.

Kuvaszen är mycket kelig med stort behov av social kontakt även om den kan vara reserverad mot nya bekantskaper, vilket hänger samman med dess vaktinstinkt. Det är en modig hund som gör allt för att försvara sin flock. Ordentlig miljöträning är därför nödvändigt för att den ska fungera väl i dagens samhälle. Kuvasz tycker om att tänka självständigt och lösa problem själv varför det inte är säkert att den alltid vill göra som husse/matte tycker. Unghunden kan upplevas som jobbig medan en vuxen individ är betydligt lugnare.

Pälsen består av en mjuk underull och grövre täckhår vilka tillsammans bildar virvlar och vågor. Pälsen är fukt- och smutsavstötande och tål väta, kyla och värme bra. En smutsig kuvasz blir vit igen så fort den torkat. Det räcker därför med en genomborstning någon gång ibland. I gengäld fäller den mycket då pälsen rensar sig själv. Inför utställning ska pälsen badas och självtorka någon vecka innan och därefter ska den inte borstas då ett av rasens kännetecken är den vågiga, något grova pälsstrukturen.

Kuvasz anses vara en frisk ras som sällan behöver uppsöka veterinär. Höftledsdysplasi (HD) förekommer. PRA (ögonsjukdom) har varit ett stort problem inom rasen men då vi nu har möjlighet att DNA-testa våra avelsdjur för PRA-prcd föds i dagsläget inga valpar som kan utveckla sjukdomen.

Kuvasz är en urgammal herdehundsras som härstammar från den ungerska Pustan där den användes för att vakta och skydda boskapshjordarna mot björn, varg och tjuvar. Den blev internationellt erkänd som ras 1963 och några år senare kom de första importerna till Sverige. I takt med samhällets utveckling har rasen fått nya vaktande uppgifter men fungerar i dag främst som gårds- och sällskapshund. Kuvasz har genom åren haft starka band till människorna i dess omedelbara närhet och trivs bäst om den får bo tillsammans med sin familj.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: