Lakelandterrier

Nyfiken, aktiv och självständig

De flesta lakelandterrier är i dag sällskaps- och familjehundar. På grund av sin lust för fartfyllda aktiviteter trivs de ofta bra på agilitybanan, och arbetslusten för att spåra och söka är stor. Många individer har gjort bra ifrån sig på lydnadsplanen, i agility, spårning och rallylydnad.

Den vuxna lakelandterriern har en mankhöjd på ca 37 cm. Den väger omkring 7,5–8 kg. Tikar är något mindre och lättare. Det är en liten och kompakt högbent hund utan överdrifter. Den är robust och arbetsduglig utan att vara grov. Den rör sig fritt med spänst i stegen. Pälsen är tät och sträv med mjuk underull. En specialitet är den stora färgvariationen i rasen. Typiskt för lakelandterriern är den milda, vänliga blicken.

Lakelandterrier är en glad och positiv hundras med mycket charm. Den är aktiv och nyfiken, alltid full av förväntan och med glimten i ögat. Det är en livlig hund, speciellt som unghund. Den har lätt för att lära men kan vara en utmaning vid lydnadsträningen. Lakelandterriern är framavlad för att vara en modig och självständigt arbetande klippgrytjägare. Det är en terrier och kräver en vänlig men fast och konsekvent hand. Rasen blir aldrig sina ägares trogna slav men kommer att visa sin ovillkorliga tillgivenhet till de som befinns vara den värdig.

Lakelandterriern är en strävhårig ras med en dubbel päls; en mjuk underull som täcks av en sträv yttre päls. Pälsen trimmas vilket betyder att man med jämna mellanrum plockar eller drar av den gamla pälsen för hand för att lämna plats för ny. En lakelandterrier som trimmas regelbundet fäller minimalt. En välskött päls är vacker och dessutom praktisk i och med att den är smuts- och vattenavstötande. Det fordras lite tid och träning för att själv lära sig att trimma sin hund. Rasklubben ordnar emellanåt trimkurser för den intresserade.

Lakelandterrier anses vara en frisk ras som ofta håller sig frisk och pigg upp i hög ålder. De lever länge och det är inte ovanligt att de blir över 15 år. Det finns inte någon specifik sjukdom kopplad till rasen.

Rasen härstammar från den bergiga nordvästra delen av England, the Lake District, där de sedan lång tid använts för att jaga och utrota skadedjur, framför allt höglandsräv, det största hotet mot den omfattande fårnäringen. Genom selektiv inkorsning av äldre terrierraser lyckades man skapa en ras med extremt mod och framåtanda, liten till formatet, men med tillräcklig benlängd för att kunna hoppa upp på klipphyllor där räven förskansat sig. Rasen godkändes 1931 av engelska kennelklubben.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: