Magyar agar

Alert, lojal långdistanslöpare

Rasen är en långdistanssprinter. Den togs fram för att hämta byten som skjutits från hästryggen på de öppna slätterna. Hundarna förväntades följa med jägarna på 30–50 kilometer långa jakter på en dag. Bytet i de flesta fall var hare och rådjur. I dag engagerar rasen europeiska kapp- och utställningsentusiaster som är outtröttliga i sitt stöd för denna sällsynta ras.

Rasen ska ge intryck av styrka. Benstommen och muskulaturen ska vara mycket utvecklad, men ändå elegant. Mankhöjd för hanar är 65–70 cm och tikar 62–67 cm. Kroppslängden ska något överstiga mankhöjden. Pälsen ska vara kort, tät, grov och slät. Under vintern kan en ansenlig mängd tät underull utvecklas. De flesta färg- och färgkombinationer är tillåtna i rasstandarden, förutom färgerna blå, blå och vit, brun, varggrå, svart med tanteckning och trefärgad.

Till naturen är rasen något tillbakadragen, utan att vara skygg. Den är balanserad, uppmärksam, trofast samt vaksam med en utvecklad vilja att skydda sin familj, hem och egendom. Den är ändå inte aggressiv eller ilsken.

Pälsen är lättskött och kräver inga särskilda åtgärder utöver normal skötsel.

Inga kända hälsoproblem finns i rasen.

Dessa hundar åtföljde folkgruppen magyarerna under deras invandring till dagens Ungern och Rumänien på 900-talet. Hundarna bestod av en mängd orientaliska raser som reste med magyarerna från de eurasiska slätterna och in i Centraleuropa. Rasen är föga känd utanför Ungern och Rumänien.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: