Malteser

Tillgiven och glad med lång, silkeslen päls

Den är en utpräglad sällskapshund, som även kan vara duktig i lydnad, spår och agility.

Liten, livlig, lekfull och vit dvärghund, med lång silkeslen päls. Mankhöjd för hanar är 21-25 cm och tikar 20-23 cm. Vikt är 3-4 kg.

Den är en pigg och vaken hund, som gillar det mesta, både att gå långa promenader och ligga i knät och gosa. Rasen är en älsklig, tillgiven hund med snabb uppfattningsförmåga och gillar att göra konster av olika slag.

Pälsvården är mycket krävande, och bör kammas och borstas varje dag eller minst varannan dag. Den vita pälsen kräver också regelbundna bad. Ögonen måste hållas torra och rena och öronen ska plockas rena från hår.

Rasen anses generellt som frisk, men knäledsfel (patellaluxation) kan förekomma, liksom navelbråck (hernia umbilicalis ).

Malteser hör förmodligen till en av världens äldsta dvärghundsraser. Den har, tror man, varit en självständig ras i mer än 2000 år. Den finns beskriven redan omkring 200 f Kr under namnet canis melitaeus. Trots sin långa historia vet man inte var den uppstått någonstans. En del anser att namnet kan härledas till platser som ön Méléda, den sicilianska staden Melita och även ön Malta. Klart är i alla fall att den har funnits i länderna kring medelhavet och Italien räknas som dess ursprungsland.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: