Manchesterterrier

Kvick, självständig och gosig familjehund

I första hand är rasen en sällskaps- och utställningshund. Rasen är lättlärd och fungerar bra inom olika hundsporter bland annat agility och lydnad.

Rasen är kompakt, elegant, sund och substansfull. Mankhöjd för hanar är ca 41 cm och tikar ca 38 cm. Färgen är svart med tanteckning.

Rasen är sportig, snabb, vaksam och lättdresserad. Mot sin familj är den mycket tillgiven och kelig. Livlig och lekfull är andra egenskaper som stämmer väl in och den kan ha lätt för att gå upp i varv. Den är också egensinnig och självständig, rör sig gärna över stora ytor, långt ifrån föraren. Många individer vaktar hus och hem och är vaksamma mot främlingar.

Minimal pälsvård krävs då rasen inte behöver trimmas, klippas eller borstas.

Det anses vara en frisk och sund hundras som dessutom lever länge. Att den blir upp till 12–14 år är ingen ovanlighet.

Manchesterterriern, eller black and tan terriern som den ursprungligen kallades, är en engelsk ras av mycket gammalt ursprung. Dåtidens hundar var nyttohundar och användes bland annat till rävjakt. Från att ha varit en tämligen robust och oädel hund förädlades rasen genom inkorsning av whippet i trakterna av Manchester. På 1800-talet blev manchesterterriern känd som en framgångsrik råttkampare och gick en tid under namnet råtterrier. Då råttkamperna förbjöds användes hundarna till att utrota de råtthorder som var vanliga i forna dagars England.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: