Mastiff

Pampig, vänlig och modig bjässe bland hundar

Under århundraden har mastiffen använts som både stridshund, jakthund, krigshund och gårdvar (vakthund). Numera är den framförallt en sällskapshund.

Mastiff är en stor, rektangulär, kraftig, symmetrisk och välbyggd hund. Den ska ha ett bredd, fyrkantigt huvud sett från alla håll. Rasen kombinerar majestätisk värdighet med ett vänligt temperament och är en extremt stor hund både i mankhöjd och i omfång. Den är bred och djup i kroppen, massiv och med stor och kraftig benstomme. Vikten för hanar är oftast runt 90-110 kg, vissa individer blir så tunga som över 120 kg. Vikt för tikar är 75-90 kg. Mycket viktigt att mastiffen inte blir överviktig. Färgen är fawn, aprikos eller brindle.

Mastiff är en trevlig sällskapshund. Den ska enligt rasstandarden "förena storhet med godmodighet, mod med foglighet". Mastiff är en relativt lugn hund och kräver sparsamt med motion framförallt under uppväxten. De trivs oftast bäst med att strosa runt på gården. En mastiff kräver mycket social träning under uppväxten för att inte bli reserverad som vuxen.

Pälsen är kort och tätt åtliggande. Den kräver ingen speciell pälsvård men behöver borstas regelbundet och badas vid behov.

Rasen är en stor och tung hund, höftledsdysplasi (HD), armbågsledsdysplasi (ED) och knäledsproblem förekommer. En mastiff kan drabbas av magsäcksomvridning. Rasen har en ökad risk för lösa ögonkanter och irriterad och missfärgad hud. Mastiff finns med i SKKs Särskilda Rasspecifika Domaranvisningar (SRD).

När romarna invaderade England runt år 55 f.Kr. fann de en stor hund lik dagens mastiff. De blev mycket imponerade av rasen och tog med sig några tillbaka för att användas på stridsarenorna. Genom historien har rasen gått från stridshund, till gårdvar och till den sällskapshund den är idag. Rasen försvann nästan i Storbritannien efter andra världskriget men räddades genom att vissa eldsjälar importerade hundar från väst. Ordet ”Mastiff” förekom för första gången år 1251 i England. Ordet härstammar från det Anglo-Saxiga ”Masty” som betyder solid och kraftfull.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: