Mastín espanol

Krävande bjässe som vill ha en uppgift

Rasen används även i dag för beskydd av betande och vandrande boskapshjordar, men också som vakthund på lantgårdar och i andra sammanhang. Det är ingen idealisk förstagångshund på grund av sina egenskaper och den lämpar sig inte som enbart sällskapshund.

Mastin espanol är en mycket storväxt hund. Den är välbalanserad och mycket kraftfull och muskulös. Mankhöjd för hanar är minst 77 cm och tikar minst 72 cm. Alla färger är tillåtna. De mest förekommande färgerna är enfärgade som gul, fawn, röd, svart, varggrå och viltfärgad. Även dessa färger i kombination samt tigrerat eller fläckigt.

Den är tålig, modig, tillgiven sin familj och stolt. Rasens starka vaktinstinkt och självständighet gör att den lämpar sig bäst hos en ansvarsfull person med kunskap och tidigare hunderfarenhet.

Pälsen är lättskött. Den är tät med tjock underull. Rasen fäller rejält ett par gånger per år.

Höftledsdysplasi (HD) förekommer.

Mastin espanol används i sitt ursprungsland som vakt- och skyddshund. Rasens främsta användningsområde var att vakta boskap, särskilt de berömda merinofåren, under de stora förflyttningar av hjordar som har ägt rum årligen ända sedan medeltiden. Hundarna skulle skydda fåren från vargar och andra rovdjur. Denna uppgift utfördes året runt, i alla typer av väderlek och i skiftande terräng.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: