Mops

Glad kompis som vill ha extra omvårdnad

Den är en utpräglad sällskapshund.

Den väger 6,5–8 kg. En liten, kvadratiskt och kompakt byggd hund, som är ”multum in parvo” (mycket i litet format). Huvudet är runt med kort, trubbigt nosparti och tydliga rynkor. Svansen ska vara hårt ringlad och ligga på ryggen eller höften.

Mops är en liten hund med massor av personlighet och nyfikenhet, och lockar ofta fram glada skratt. Rasen är en komiker, som gärna solar sig i allas uppmärksamhet. Den är en gladlynt och trofast kamrat. Samsas mycket bra med alla hundar. Den är en okomplicerad hundras.

Minimal pälsvård men en borstning av pälsen då och då skadar inte, framför allt vid pälsfällning under vår och höst. Badas ungefär en gång i månaden.

Den kortskalliga huvudformen ökar risken för andningsproblem och ögonskador/problem. De vanligaste problemen i rasen gäller ögon och hud. Rasklubben och seriösa uppfödare arbetar aktivt med hälsofrågor bland annat genom Rasspecifik Avelsstrategi (RAS), utbildning och genom att medverka i den forskning som bedrivs. Rasen ingår i de Särskilda Rasspecifika Domaranvisningarna (SRD) under riskområdena andning, hudmängd och ögon.

Ursprungslandet är Kina, men hemlandet är England. Mopsen anses härstamma från den korthåriga varianten av dvärghund, den så kallade Happa-hunden, som fanns redan på 700-talet i Kina. Från slutet av 1500-talet finns uppgifter som visar att mopsen kommit till Europa. England kom så småningom att utforma den till det utseende rasen har idag.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Här får du veta mer om rasen: